Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi

Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi

Ağızdaki yumuşak dokularda, diş etlerinde veya çene kemiğinde bulunan kist ve tümörler, çene ve diş kırıklıkları, çene kemiğine gömülü dişler, dudak-damak yarıkları  ve travma gibi sebepler ile oluşan deformasyonlar Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi alanına girmektedir.

Yüz anomalileri ile de ilgilenen çene cerrahisi, kişide hayat standartlarını düşüren, yeme bozukluğuna yol açan alt üst çene uyumsuzlukları, dudak yarıklıkları gibi hastalıklarla ilgilenmekte ve bu rahatsızlıkları tedavi etmektedir.

Bu alanın en çok başvurduğu tanı koyma araçları periapikal ve panoramik röntgen filmleri ve tomografilerdir.

Bu tedavilerde başarı oranı diğer uzmanlık alanları ile de (ortodonti, protez) uyumlu bir şekilde çalışılması sonucunda mümkün olmaktadır.

Cerrahi operasyonlarda lokal anestezi kullanıyor olup tedavi planlaması sırasında hastanın psikolojik durumu, endişe ve korkuları, hastalık geçmişi ve ondan alınacak olan feedbackler de önemli bir rol oynamaktadır.

Günümüzde bu temel ana bilim dalının kapsamına giren en önemli işlemlerden biri de implant cerrahisidir.

Yirmi Yaş Dişleri Nedir?

Yirmi yaş dişleri, ağzınızın en arkasında yer alan üçüncü azı dişleridir. Üst ve alt çenelerin her iki yanında yer alan bu dişler toplam 4 tanedir. Aynı zamanda ağızda çıkan son kalıcı dişlerdir. Genellikle yirmili yaşların başlarındayken gelirler. Çoğu insanın yirmilik yaş dişi 17-25 yaş arasında çıkar. Bazı insanların hiç yirmilik yaş dişleri çıkmayabilir. Yirmi yaş dişleri sağlıklı ve düzgün bir şekilde hizalandığında herhangi bir sorun yaşanmaz, hatta ağız için değerli birer varlık olurlar. Ancak sıklıkla yanlış hizalanırlar veya tam olarak süremezler. Ağzınızda bunları barındıracak kadar yer kalmaz. Ağrıya, enfeksiyona veya diğer rahatsızlıklara neden olabilirler. Bu nedenle çoğunlukla çekilmeleri gerekebilir.

Yirmilik Yaş Dişleri Çekilmeli midir?

Yirmilik yaş dişleri düzgün çıkmış ve bir sorun yaşatmamış gibi görünebilir. Ancak yirmilik dişlerler ilgili sorunlar bir anda ortaya çıkmaz. Normal olarak çıkan yirmilik dişler de hastalığa yatkın olabilir. Zaman içinde sorunlara yol açabilirler. Gelecekte olası sorunları önlemek için, yirmilik yaş dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Dolayısıyla yetişkin kişilerin hiçbir sorun olmasa bile yirmilik yaş dişleri ile ilgili bir ağız ve çene cerrahına muayene olması önerilmektedir. Çene cerrahları, yapılan klinik muayenede çekilecek röntgen filmiyle birlikte yirmilik dişlerinizin durumunu değerlendirir ve çekilip çekilmemesine karar verir.  Bir yirmilik yaş dişinin büyümesi için yeterince yer yoksa, gömülü olarak kalmışsa, olması gereken pozisyonda değilse, ağrı, enfeksiyon veya diğer diş problemlerine yol açmışsa muhtemelen çekilmeleri gerekecektir. İşe yaramayan yirmilik dişleri ağızda tutmak sağlam dişlerinizin de kaybına yol açabilir. Yirmilik yaş dişleri çenenin en arkasında yer aldıkları için çoğunlukla temizlenmeleri zordur. Dolayısıyla çürümeye meyillidirler, enfeksiyona yol açabilirler.

Çenelerde Oluşan Kistlerin Çekimi

Diş kitleri, kişinin acil olarak bir diş hekimine gitmesini gerektiren önemli bir rahatsızlıktır. Bu kadar önemli olmasının nedeni; ani ve beklenmedik bir şekilde kişiye hissettirdiği ağrı potansiyelidir. Duyulan bu ağrı; diş etine, çeneye ve yüze kadar yayılabilirler. Kist, ilgili bölgede hızla büyüyebilir, bu süreç boyunca da birçok çene kemiğine zarar verebilir.
Kistler; içerisinde hava, sıvı ya da kısmen katı madde bulunduran bir kesecik türüdür. İltihap toplanmış haline ise apse denilmektedir. Kist oluştuktan sonra cerrahi operasyon ile alınmak zorunda kalınabilir. Uygulanacak tedavi yöntemi, kist çeşidine göre değişir.

Apikal Rezeksiyon

Apikal rezeksiyon, dişin kemik içinde bulunan kök ucundaki iltihaplı kısmın cerrahi olarak alınması işlemidir. Diş çürüklerinin uzun dönemde derinleşerek dişin pulpa denilen sinirlerin ve damarların olduğu iç yapısını etkilemesi sonucunda uygulanan kanal tedavi çoğu hastada yeterli olurken bazen bu tedavi yeterli olmayabilir. Bunun sebebi kök kanallarından köken alan iltihabi alanın kök ucundan dışarı çıkarak kemik dokuyu uzun vadede etkilemesidir.
Sonuç olarak kanal tedaviyle beraber iltihabın kemik doku üzerinde oluşturduğu bu lezyonlu alanların temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlem apikal rezeksiyon olarak adlandırılır.

whatsappWhatsApp