Diş kayıpları çeşitli nedenlerden dolayı olabilmektedir. Dişlerinden bir bölümünü veya birkaçını kaybeden kişi bu durumda hem estetik açıdan hem de sağlık yönünden birçok olumsuz durumlarla karşılaşabilmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte kaybedilen dişlerin yerine titanyumdan yapılan bir vida yerleştirilmektedir ve bu yönteme implant tedavisi adı verilir. Sadece diş hekimliğinde değil diğer bazı tıbbi bölümlerde de kullanılan implantlar dişlerdeki köklerin görevini üstlenir. Belirli bir süre implantların çene kemiği ile uyumu beklendikten sonra bu vidaların üzerine porselenden yapılmış yapay dişler yerleştirilir. Son yıllarda popüler bir tedavi şekli olan implantlar, size doğal diş görüntüsünde oldukça sağlam ve dayanıklı protez imkanı verir. Sadece bir diş için yapılabileceği gibi birden fazla kayıplarda da uygulanabilmektedir.
İmplant yapımı öncesinde diş etlerinin ve yumuşak dokunun sağlıklı olması önemlidir; bu nedenle ilk önce bu hastalıkların tedavisi yapılır. Hastanın ağzından alınan ölçülerle özel laboratuvarlarda hazırlanan implantların üzerine diğer dişlere zarar vermeden yapılan sabit protezlerin yanında kişinin takıp çıkarmasına uygun olan protezler de yapılabilmektedir.
İmplant vidaları titanyumdan yapılmaktadır ve bilindiği gibi titanyum sağlıkta çok kullanılan bir maddedir. Çünkü insan vücuduna en uygun, oldukça sağlam ve dayanıklı bir maddedir. Yine alerji riski oldukça düşük olan titanyum, vücutta yabancı maddelere olumsuz tepkiler uyandırmaz.
Bu vidaların belirli bir hacmi olduğunda implant uygulaması yapılacak olan çene kemiğinin geçerli yükseklikte ve genişlikte olması gerekmektedir. Yine çene kemiğinin sağlamlığı ve sağlıklı olması da vidanın başarılı bir şekilde uygulanmasını etkiler.
İmplant uygulaması yapılmadan önce ağız içi analizler yapılmalı ve varsa diş etlerinde ve dişlerdeki rahatsızlıklar giderilmelidir. Çünkü hastalıklı bölgeye implant uygulaması yapılamaz.
Her yaştan insana yapılabilecek olan bu uygulama kemik gelişimleri tamamlanması açısından küçük çocuklara, hamile kadınlara, çeşitli hastalıkları olan kişilere ve hijyen konusunda yetersiz kişilere yapılmaz.
Hastanın kemik ve çene yapısına bağlı olmakla birlikte genellikle implant çok kısa bir süre içerisinde yerleştirilmektedir. İmplantlar yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 aylık bir süre implantın ağıza uyum sağlanması için beklenir daha sonra protez diş yapımına geçilir
Son gelişmelerle birlikte bazı durumlarda implantların yerleştirilmesinden hemen sonra da protez yapılabilmektedir Böylece hastalar hiç dişsiz kalmadan aynı gün içerisinde dişleriyle birlikte klinikten ayrılabilmektedir.
İmplant tedavisi için ilk önce hastadaki kemik yoğunluğuna ve kemik miktarına bakılır bu ölçütlerin yeterli olduğu herkes bu tedaviyi uygulayabilmektedir
Şeker hastalarında durum kontrol altına alınmışsa ve hastanın hekimi de implant uygulamasına dair olumsuz bir görüş bildirilmemişse o kişilere de tedavi yapılabilmektedir.
Gelişen teknoloji bize göstermiştir ki, implantlarda kullanılan titanyum doku dostudur ve insan vücuduna uyumlu bir maddedir. Bu nedenle uygulama yapıldıktan sonra herhangi bir uyumsuzluk veya vücut tarafından reddi gözlemlenmemiştir. Bunun yanında ağız sağlığına ve temizliğine gerekli önemi vermeyen hastalarda bazen vidaların çevresindeki kemik dokusunun erimesi durumu görünebilir. Yine alkol ve sigara kullanımı, asitli içeceklerin aşırı derecede tüketilmesi de implantın ömrünü azaltan unsurlardır.
İmplant tedavisinin başarısını artırmak ve ömrünü uzatmak için hekiminizin önerilerine uymanız, gerekli kontrolleri yaptırmanız, sigara ve alkol kullanımını azaltmanız gerekir. Her uygulamada olduğu gibi implant tedavisinin öncesinde ve sonrasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan birisi de tabii ki ağız ve diş hijyeni ve sağlığının korunmasıdır.
Özellikle uygulama yapıldıktan sonra, ilk 48 saatte ağız bakımı büyük önem arz eder. Bu süre zarfında implantların üzerinde baskı oluşturacak hareketlerden kaçınmalı, 1 gün boyunca ağız çalkalaması yapılmamalı, tükürme esnasında emerek değil yumuşak bir şekilde dışarı atma şeklinde yapılmalı, ağız içi basıncı dengede tutulmalıdır.
Dişler fırçalanırken yavaş hareket edilmesi gerekir. Yine diş ipi kullanımı esnasında da dişlere hızlı ve doğrudan bir baskı uygulanmamalıdır. İmplant sonrasında hafif bir sızı ve Şiilik normaldir. Yine vidalamanın yapıldığı bölgede travmalar oluşabilir ve buz yardımıyla bu şişkinlikler ve travmanın etkisi azaltılır. Buz kompresi yapılırken buz yanığı olmamak için belirli aralıklarla hafif masaj şeklinde yapmanız uygun olacaktır. Oluşacak apse veya beklenmeyen bir etki sonrasında diş hekiminize başvurarak gerekli tedaviyi yaptırmalısınız.